• «Γιατί μας γοητεύουν μόνο τα… κακά παιδιά;»

  Posted on Οκτωβρίου 24, 2012 by Τένια Μακρή in Αρθρα.

  Με αφορμή το θέμα της  »Μεσημεριανής Μελέτης» για την επιλογή ασύμβατων συντρόφων, θα ήθελα να προσθέσω μερικά ακόμη στοιχεία.

  Πολύ συχνά μου ζητείται να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση και συνήθως οι άνθρωποι που με ρωτούν νομίζουν ότι κάτι δεν πάει καλά με τον εαυτό τους.

  Ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο άντρες που δεν μας αγαπούν με τον τρόπο που εμείς θέλουμε να έχουν τόση επιρροή πάνω μας; Γιατί «πλήττουμε» όταν βρισκόμαστε σε ήρεμες και ειρηνικές σχέσεις; Γιατί οι σχέσεις με «καλά παιδιά» εμποδίζουν κάθε σεξουαλική παρόρμηση; Σε όλες αυτές τις ερωτήσεις, ξέρετε, υπάρχει απάντηση και έτσι η «κακή συνήθεια» μπορεί να πάρει τέλος.

  Βέβαια, αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι τυχαίο που έλκεστε από άντρες οι οποίοι σας κάνουν να νιώθετε ότι δεν μπορείτε να αγαπηθείτε. Αυτός ο λόγος δεν έχει να κάνει με το συνειδητό σας, το οποίο, μάλιστα, στην πραγματικότητα σας προειδοποιεί κάθε φορά για το λάθος άντρα! Κι ενώ γνωρίζετε κατά βάθος την αλήθεια, κάτι μέσα σας, υποσυνείδητα, κάνει αυτόν τον σύντροφο πολύ ελκυστικό. Αυτό το «κάτι» το αποκαλώ «σύνδρομο της επιστροφής στο σπίτι».

  Χρησιμοποιώ αυτή τη φράση για να περιγράψω πως ο συναισθηματικός μας προγραμματισμός μας κάνει να επιδιώκουμε συναισθηματικές καταστάσεις όμοιες με αυτές που ζήσαμε ως παιδιά, ανεξάρτητα αν αυτές οι εμπειρίες ήταν θετικές ή αρνητικές. Η συνήθεια μας τραβά προς τα προσφιλή, τα γνωστά, τα αναγνωρίσιμα. Η επιστροφή στο γνώριμο αποτελεί ένα βασικό ένστικτο που δίνει στη ζωή μας την έννοια της συνέχειας και της ασφάλειας μέσα στο χαοτικό και συνεχώς εξελισσόμενο σύμπαν. Δυστυχώς όμως αυτό το ένστικτο μπορεί να στραφεί εναντίον μας. Μπορεί δηλαδή να μας κάνει να αποζητούμε ασυνείδητα συναισθηματικές καταστάσεις οι οποίες μας είναι γνώριμες, ακόμη και όταν αυτές είναι βλαπτικές.

  Για να μάθετε πως ακριβώς λειτουργεί το ασυνείδητο μας και πως μπορούμε να το «ελέγξουμε», απευθυνθείτε στο βιβλίο μου «Αγάπη με το ζόρι» και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο «Γιατί με γοητεύουν μόνο τα… κακά παιδιά;» , σελ. 61-63.

  Τένια Μακρή.

Comments are closed.